Husker du at træne dine visuelle og vestibulære sanser?

”Annika, hvorfor er det nu, at jeg skal lave alle de der underlige øvelser for mine øjne og min balance?”.

Jo. Nu skal du høre!

For at din krop kan bevæge sig optimalt, er der 3 forskellige områder, der ikke mindst skal fungere sammen, men i høj grad integreres.

Disse er:

1) Det visuelle (dine øjne)
2) Det vestibulære (din balance)
3) Det proprioceptive (bevægelse)

Hvis vi udelukkende fokuserer på nr. 3), udelukker vi altså to meget centrale områder, der alle indbyrdes samarbejder.

I går havde jeg 2 yngre og aktive kvinder på besøg i klinikken.
De havde begge nakke-problemer i form af spændinger og nedsat bevægelighed.

Hos dem begge fandt jeg en hyppig problematik: De kunne ikke kontrollere deres rotation i lænden, og flyttede bevægelsen op i nakken, der kompenserede med en rotation.

Hvis vi udelukkende fokuserede på proprioceptionen – altså bevægelsen ude i kroppen, ville vi nå langt – måske helt frem til målstregen.

MEN.

Hos begge kvinder var der andet og mere på spil:

Den ene var som barn blevet behandlet for ”et dovent øje”. Dvs. at hun havde gået med klap for øjet, men hun har aldrig fået øvelser, der skulle integrere de 2 øjne.
Prøv at forestille dig, at du primært modtager input fra dit ene øje. Mon ikke du vil dreje dit hoved, således at dit dominerende øje kan orientere sig ude i verden?
Dvs. at du vil leve med en konstant roteret nakke pga. dine øjne. Hvis hun skal forbi mållinjen, og forebygge tilbagefald, er det nødvendigt at træne de visuelle input sammen med bevægelse og styrke omkring rygsøjlen.

Klap for øjet
Klap for øjet

Den anden havde problemer med at bevæge hoved og øjne uafhængigt af hinanden. Det vil sige, at når hun forsøgte at fiksere sit blik på et objekt, kunne hun ikke flytte hovedet til forskellige positioner, uden at øjnene fulgte med.

”Det virker som om mine hjerne ikke forstår, hvad min nakke skal!” sagde hun, da vi testede hende.

Prøv at gå igennem livet, hvor du ikke kan separere disse to funktioner.
Tror du ikke din nakke ville føles stiv, hvis du bliver nødt til at dreje hovedet med, hver gang du skal orientere dig?

Også her, vil det være nødvendigt, at kigge på alle 3 systemer for at opnå smertefrihed og god performance samt minimere risikoen for tilbagefald.

Har du selv en mistanke om, at du har et træningspotentiale omkring dine øjne eller din balance, vil jeg kraftigt anbefale dig, at få dette undersøgt nærmere. Dette vil ofte være tilfældet, hvis du har haft en hjernerystelse eller andre hovedtraumer som fx whiplash. Eller hvis du har haft dræn som barn, lider af køresyge, ikke bryder dig om at have hovedet nedad, hvis du skeler eller generelt har nedsat balance.

Nyhedsbrev

Modtag nyhedsbrev fra Physical Movement