Gør dine skinneben “knuder”?

 

Oplever du bilaterale symptomer? Det vil sige, at du har ondt i fx både højre og venstre knæ, højre og venstre albue etc.

Noget af det jeg ser meget meget ofte er bilateral skinnebensbetændelse.

Det er meget ofte soldater, løbere og bikini-piger, der henvender sig med dette. Det vil sige atleter og erhverv med mange km på landevejene – enten i form af march, løb eller powerwalk. Ofte over lange perioder.

Lige så snart du fortæller mig, at du har bilaterale gener, ryger der en hypotese aller forrest i køen hos mig, der råber: ”Kig på kernen!”

Prøv at kigge på den blå linie gennem skelettet her:

superficial front line

 

Det er din ”frontline”.

Den dækker forsiden af dine fødder, skinneben, forlår inkl. knæ, sixpacken, vævet over brystbenet samt din hals’ bøjemuskler.

Hvis du har ét svagt led i denne kæde, vil kroppen forsøge at hjælpe dig med at gennemføre din aktivitet ved at kompensere med andre ”stationer” i denne kæde.

Klienter, der henvender sig med bilateral skinnebensbetændelse, spørger jeg altid ind til, om de også oplever hovedpine – ofte er svaret ja.

Jeg vil nemlig ofte finde gennem min undersøgelse af musklernes aktivitet, at mavemuskulaturen er under-aktiv (også selv om der er tale om en reel sixpack).

Når du slider dig af sted ude på landevejene, vil dine krop derfor blive nødt til at kompensere for at ”overleve”. Dette sker ofte med top og bund, hvilket vil sige dine underben/fødder og hals, der derved kommer på overarbejde og bliver overbelastet.

En overbelastet hals har det med at give refererede smerter i form af hovedpine, og overbelastede underben kommer især til udtryk gennem skinnebensbetændelse.

Tror du at en varig løsning på dette vil være passiv behandling af dine skinneben med ultralyd, kinesiotape og inflammations-dæmpende gel?

I langt de fleste tilfælde ser jeg at dette kan hjælpe kortvarigt, men afhjælper ikke den egentlige problematik, der involvere den svage kerne-muskulatur.

News to you: Du får ikke en stærk mave af at smøre dine skinneben ind i dyre geler.

Desværre.

I ovenstående tilfælde vil løsningen være, at skabe balance mellem top, bund og center gennem individuelt tilrettelagte dæmpende samt aktiverende øvelser.

Nyhedsbrev

Modtag nyhedsbrev fra Physical Movement