Sidder dine ”guns” som de skal?

Bicipital tendonitis

 

schwarzenegger_biceps

 

Lad mig aller først rose alle jer danske crossfittere og vægtløftere for, at jeg ikke ser den følgende problemstilling oftere end jeg gør.

Som mange af jer ved, så består en stor del af mit faglige netværk af amerikanske behandlere. En del af dem arbejder ligeledes primært med eller udelukkende med CrossFit atleter. De beretter om, at de på daglig basis skal udføre behandling af deres atleters biceps, der består af at repositionere biceps-senen.

Jeg kan ikke svare jer på, hvorfor I er så gode til at undgå denne problematik, men mit bedste bud er, at I er gode til at træne og til at passe på jer selv!

Alligevel vil jeg berette om scenariet, så I kan være opmærksomme på, at I ligger i risiko-zonen.

Biceps består af 2 forskellige udspring: Det lange og det korte hoved. 12226435_10156234499870301_1547964134_n

Som du kan se på illustrationen ligger det lange hoved (”biceps longum”) trygt inde i en kanal i overarms-knoglen (”the groove”) beskyttet af et lille ledbånd, der ligger over senen, som et beskyttende stykke tape.

Ved skaden ”bicipital tendonitis” ryger senen ud af kanalen. Dette vil ofte enten overstrække eller beskadige det lille tværgående ledbånd, der skal holde senen placeret nede i kanalen.

Dette sker ofte, når du løfter noget (for) tungt over hovedet med udadførte og udadroterede arme.

Jeg gentager lige mig selv:

”Når du løfter noget (for) tungt over hovedet med udadførte og udadroterede arme”.

 

Du ved, som fx et snatch.

 

snatch miss

I forbindelse med sådan en skade vil du ofte opleve at dine øvrige albue-bøjere, din lille brystmuskel og en del af rotator-manchetten (subscapularis) vil forsøge at kompensere for det lange hoved af biceps, der ikke længere kan opfylde sin funktion. Alle disse struktureres primære formål er at indadrotere skulderen. Disse muskler vil altså trække skulderen indad – og medføre at biceps-senen fortsat vil blive trukket ud af kanalen.

Kan du se, hvor katastrofalt det kan gå, hvis du har pådraget dig ovenstående, og forsøger at fixe problemet ved at lave rotations-øvelser for din skulder?

Det er det man kalder at gøre sig selv en bjørnetjeneste. 

bjørnetjeneste

Hvis senen er ude af kanalen vil den skure henover knoglen, hvilet vil resultere i tendonitis (betændelse i senen). Til tider vil du også opleve en flænge i ledlæben i skulderleddet, fordi det lange hoved hæfter til den forreste del af ledkapslen. Du pådrager dig derved en såkaldt SLAP læsion.

Løsningen vil derimod være at repositionere senen (= putte den tilbage i kanalen = det skal du have hjælp til af en professionel) og efterfølgende styrke biceps lange hoved for at stabilisere det i kanalen. Dette kan du gøre meget specifikt i den rette vinkel med en træningselastik eller en let håndvægt.

”Hvad skal jeg dog bruge den her information til?” spørger du måske.

Du skal bruge den til at være bevidst om, at der kan være følgende problemstilling på spil, hvis du oplever skulder smerter efter du har løftet tungt over hovedet og med udadførte og udadroterede skuldre.

I sådan et tilfælde vil det ofte være meget shoulder rotation - internaluhensigtsmæssigt at går i gang med øvelser for rotator-manchetten.
Jeg får ligeledes indimellem klienter med en beskrivelse af en ultralyds-scanning, der beskriver ovenstående problematik, men som er blevet behandlet med netop rotator-manchet-øvelser, akupunktur, tape, ultralyd etc.

Dette vil ikke få senen ind på plads igen, men vil blive ved med at give dig problemer, hvilket i sidste ende kan ende med en ruptur (= senen går i stykker).

 

“Treat the cause not the symptom”

Nyhedsbrev

Modtag nyhedsbrev fra Physical Movement